| |
|
Vliv kontroly na evaluaci a motivaci zaměstnanců
Voňavka, Adam ; Slavíček, Vojtěch (oponent) ; Konečný, Štěpán (vedoucí práce)
Tato práce je zaměřena na motivaci a evaluaci zaměstnanců v gastro podniku, analýzu těchto činností a jejich vliv na nežádoucí chování personálu k podnikovým financím a majetku obecně. V první části budou popsána teoretická východiska problematiky, základní pojmy a jejich souvislosti. Poté bude celý problém důkladněji rozebrán a budou uvedeny praktické příklady problémů a jejich dosavadní řešení. Po tomto komplexním uvedení do problematiky budou navržena taková opatření, která by měla mít maximální možný efekt prostřednictvím teoretických poznatků, logických úvah a nakonec i praktických zkušeností.
|
|
Informační systém pro správu rezervací v restauracích
Slanař, David ; Chabada, Tomáš (oponent) ; Dydowicz, Petr (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce pojednává o stávajícím stavu fungování rezervací v restauracích a jeho inovaci pomocí zavedení informačního systému pro vytváření a správu rezervací. Popisuje návrh internetové webové aplikace umožňující on-line vytváření rezervací samotnými uživateli a jejich následnou správu zaměstnanci. Dále popis ekonomického přínosu a jiných výhod plynoucích ze zavedení tohoto systému v reálném světě a v neposlední řadě řešení případných problémů při nasazování systému v praxi.
|
|
Vývoj EU - komparace České a Slovenské republiky ve vybraném odvětví
Dvořáková, Petra ; Drcmánková, Hana (oponent) ; Bočková, Nina (vedoucí práce)
Cílem diplomové práce je vytvořit komparaci ekonomiky členských zemí mezi Českou republikou a další členskou zemí Evropské unie. Touto další členskou zemí bylo vybráno Slovensko, které se České republice podobá, má s Českou republikou společnou historii, ale je členem eurozóny. Na začátek je shrnuta historie o Evropské unii, měnové unii a konvergenčních kritériích pro zavedení společné jednotné měny. V praktické části byla provedena analýza vybraných makroekonomických ukazatelů, plnění maastrichtských kritérií a analýza středních podniků v odvětví restaurace a pohostinství.
|
|
Podnikatelský záměr
Ondrušová, Denisa ; Žídková, Lucie (oponent) ; Sládková, Jitka (vedoucí práce)
Předmětem bakalářské práce je návrh podnikatelského plánu, který se zaměřuje na založení podnikání v oblasti pohostinství. Tento návrh bude v budoucnu využit pro založení kavárny BIO Caffé Green. Práce obsahuje všechny potřebné informace, které jsou nutné k založení kavárny a jejího uvedení do provozu včetně srovnání pokladních softwarů a výběru, který bude pro kavárnu nejvhodnější.
|
|
Pohostinství ve stínu viru: Koronavirová pandemie a její dopad na osoby pohybující se v gastronomickém sektoru služeb
Kopčiková, Dominika ; Wohlmuth Markupová, Jana (vedoucí práce) ; Hlaváček, Jiří (oponent)
Diplomová práce se zaměřuje na dvouleté trvání pandemie virové choroby COVID-19 a s využitím metody orální historie pojednává o jejím vlivu na osoby, které se v této době pohybovaly v gastronomickém sektoru služeb v České republice. Text diplomové práce je rozdělen na teoreticko-metodologickou a empirickou část. Teoreticko-metodologická část přináší vhled do problematiky praxe orální historie v době celosvětové pandemie a referuje o studiích, které se tomuto tématu věnují. Současně podrobně popisuje nejen zvolenou metodologii, ale i výzvy vzniklé během terénního výzkumu, jejichž příčinou byla omezení, která tato specifická doba přinesla. Hlavním záměrem empirické části textu je v chronologické posloupnosti vyobrazit, jakým způsobem a do jaké míry ovlivňovaly jednotlivé fáze pandemie koronaviru SARS-CoV-2 profesní i osobní život narátorů. Na základě devíti orálně- historických rozhovorů s pěti narátory, které byly pořízené během terénního výzkumu prováděného na jaře roku 2021 a v zimě roku 2022, je o této problematice pojednáno z časosběrné perspektivy. Prostřednictvím interpretací pořízených svědectví, rešerší dobového tisku a reflexí vládních nařízení jsou tak životní příběhy narátorů zasazené do kontextu pandemické doby. Klíčová slova: pandemie, COVID-19, pohostinství, orální historie, časosběrný...
|
| |
|
Proces založení podniku v oblasti pohostinství
Píšová, Klára
Bakalářská práce se zabývá problematikou procesu založení podnikání v oblasti pohostinství, jejímž cílem je stanovení metodického postupu pro zahájení podnikání v této oblasti. V literární rešerši jsou zpracované poznatky týkající se jednotlivých právních forem a podmínek podnikání v oblasti pohostinství na území České republiky. Vlastní práce se věnuje metodickému postupu, který je poté uveden na teoretickém příkladu aplikace metodického postupu v oblasti pohostinství. Práce je doplněna kvantitativním průzkumem, pro který byla stanovena hypotéza a poté využit chí-kvadrát test pro asociační tabulku. Závěr práce je věnován shrnutí všech klíčových faktorů, které má metodický postup obsahovat.
|
|
Ekonomické přínosy marketingové strategie specializovaného podniku služeb
Lojková, Nikola
Lojková, N. Ekonomické přínosy marketingové strategie specializovaného podniku služeb. Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2018. Cílem této bakalářské práce je zhodnotit ekonomické přínosy z marketingových strategií pohostinského podniku. V řešení byla použita SWOT analýza, analýza konkurence, podniku a dotazníkové šetření zaměřené na hodnocení spokojenosti zákazníků. Na základě získaných informací byla navržena marketingová zlepšení ke zvýšení poptávky a růstu tržeb. Byl vytvořen návrh zlepšení v řízení podniku k dosažení kladného ekonomického výsledku.
|
|
Impact of smoke-free laws on hospitality businesses in the European perspective
Simpartl, Josef ; Janský, Petr (vedoucí práce) ; Haas, Emma (oponent)
Pokaždé, když byl vznesen návrh na zavedení protikuřáckých zákonů v pohostinských podnicích, býval vznesen i argument, že tyto zákony budou poškozovat tyto podniky ve smyslu příjmů a zaměstnanosti. Tato bakalářská práce zkoumá toto tvrzení v kontextu evropských zemí. V prvé řadě chce rozlišit vliv dvou odlišných forem protikuřáckých zákonů. Za druhé, zkoumá vliv těchto nařízení v čase. Za třetí, pokouší se nalézt rozdíly v jejich dopadech na záladě regionálních, či sociálně-ekonomických odlišností. Analýzou administrativních ročních dat z databáze Eurostatu za použití metody difference-in-differences tato práce nezjistila žádný dlouhodobý vliv protikuřáckých zákonů na příjmy či zaměstnanost v pohostinských podnicích. Výsledky analýzy též ukazují, že pokud byli některé z dopadů statisticky signifikantní v průběhu prvních let platnosti protikuřáckého zákona, tyto dopady byli pouze krátkého trvání. Přesto, vliv jednotlivých forem protikuřáckých zákonů v čase se liší. V případě částečného protikuřácekého zákona byl zjištěn negativní dopad na příjmy okamžitě po jeho zavedení a kladný dopad na zaměstnanost tři až čtyři roky po jeho zavedení. Úplný zákaz kouření...
|